SALGSSTEDER

  • Gullgruva, Olsborg
  • Husfliden, Bardufoss
  • JOKER, Bakkehaug
  • JOKER, Holt

DET KLANG EN ØKS I SKOGEN
Første linje i bygdesangen slår an tone og tema for årets kalender: skogen som omgir oss til nytte og glede.

En gang var det samene som gjorde bruk av denne skogen, og folk ved kysten og hollendere langveis fra henta virke som de tok med seg heim. Ved 150-årsjubileet for fast bosetting i Målselvdalen skrev gårdbruker Erik Myre i jubileumskriftet at ei beretning om næringslivet i dalen må begynne med skogsdrifta, for i  begynnelsen var skogen.

Hus og fjøs ble bygd, glør og flammer i peis og grue ga varme i den lange kalde vinteren, og mat på bordet. Av skogen ble det bygd båt, slede og vogn. Redskaper og husgeråd var heimlaga. Av fururøttene ble det tappa tjære og bek. Noen hadde kunstneriske evner og laga vakre ting av tre, bork og never, mens andre dyrka sine musikalske ferdigheter med heimelaga fele og seljefløyte. Til fritid ble det laga leiker til ungene, og en fant på konkurranser som hørte skog-kulturen til. Det var mangt å oppleve for den som levde i skogen og hadde blikk for dyr, fugler og småkryp av alle slag. Skogen inspirerte til fortellinger og dikt.

Årets tolv måneder i 2024 er viet tIlbakeblikk på bruk og utnyttelse av skogen, og kanskje til inspirasjon for noen som vil føre gamle tradisjoner videre. Å lage en god soplime kan være en høvelig start i januar.

Kalendergruppa, Målselv historielag

Kulturminnedagene avvikles  16. - 17. september.
 
Målselv har en  levende kulturarv som formidles gjennom lokalhistorie, sang og musikk, og gjennom fysiske kulturminner og miljøer med  kunnskap om håndverk og husflid. Dagene markeres sammen med Slekt og Data, Tromsø. De eldste rydningsplasser, kvinner  og menn som ryddet i dalen, står i fokus. Det blir en reise fra Rossvold  nede i  dalen, via Fagerlidal /Andselv, Løvhaug/Rundhaug og  Øverbygd. Siste stoppested blir Kongsvolltunet ved Rostadvatnet. Historiker og bygdebokforfatter Vidkunn Haugli guider og formidler  historien og kulturminnene. 
 
Påmelding til Målselv historielag innen 6.september til Frank Nygård , e-post : Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  
 
Målselv historielag sørger for buss, omvisning, middag og lunsj. Påmelding  kr. 600.00 sendes til Målselv historielag: 
Konto: 4776 16 51 788, eller vipps 141188. Merk innbetalingen  med «kultur 2023». 
 
Programmet blir slik tidsplanen nedenfor viser. 
 
Lørdag 16.september:
  • 09:00 Buss fra Høgtun kulturklynge. Olsborg
  • 09:30 Nedre Rossvold.  Busettere fra Rana
  • 11:00 Fagerlidal. Busettere fra Øyer, Gudbrandsdalen. Gammel fjøsmur/ruin
  • 13:00 Løvhaug-Bakkehaug. Busettere fra Storelvdal. Lunsj/tradisjonsmat 
  • 15:00 Øverbygd. Holmen- Skille. Busettere fra Muonioniska, Finland
  • 16:00 Middag  og omvisning på Kongsvolltunet  
  • 18:00 Retur til Høgtun kulturklynge
 
Søndag 17. september:
  • 10:00 - 12:00  Slektsforskning v/Liv Marit Haakenstad. Frammøte Høgtun Kulturklynge, Auditoriet.
  • 12:15  Kaffe  Spørsmål om slektsforskning, Hvordan komme i gang m.m. 
  • 13:30  Avslutning

Brandskognesstua, Første del ferdig i 1798. Fra Målselv sin temaplan for kulturminner.Foto: Målselv Kommune / Vilde Ørsje Utby

Bygdetunet på Kongsvoll

Jeg laget lagets fb-gruppa på privat initiativ for over 10 år siden. Så ble den etter hvert Målselv Historielag sin offisielle gruppe på facebook. Nå har vi lagt om på drifta slik at laget selv driver gruppa videre, med Tone Grande Nilsen som administrator.

I den forbindelse benyttet vi sjansen til å rydde i medlemsmassen ved å nullstille alle medlemskap. Innholdet i gruppa ligger der som før og vil leve videre, men det var mange medlemmer som ikke lengre finnes på facebook, var dobbeltregistrerte og/eller ikke var ekte personer. Alle som fortsatt vil være med i gruppa må derfor ta seg bryet med å melde seg som medlem på nytt!

Gruppa heter fremdeles "Målselv Historielag" og du finner den her: Målselv Historielag

Undertegnede administrerer fortsatt lagets nettside, både det innholdet alle ser og det som lages spesielt for skoleverket om krigen og fangeleire i Målselv.

mvh Odd-Inge

 

Kl. 17:30: Årsmøte med vanlige årsmøtesaker.

Kl. 19:00. Håløyger og samer  i sagaen. Kåseri ved Frode Bygdnes over temaet : Norges 1000-årsfeiring. Norge et rike. Nord-Norges rolle.

 

Årsmøte  i Målselv historielag

Onsdag 01.mars 2023 , kl. 17.30  i auditoriet, Høgtun Kulturklynge , Moen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dagsorden:

Åpning

Godkjenning av innkalling

Godkjenning av saksliste

Valg av møteleder, sekretær, tellekorps 2 og 2 til å underskrive protokollen

Årsberetning for 2022

Regnskap

Innkomne saker og forslag

Prioritete oppgaver og aktivitetsplan

Økonomi og budsjett for 2023

Valg

Styre

Valgkomite

Kasserer

2 revisorer

Utsendinger i Troms Historielag

     Avslutning   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NB! Frist for innsending av forslag settes til onsdag  22. februar 2023

Til informasjon. Bokverket Andre verdenskrig i nord kan nå kjøpes i bokhandelen. Det er tre solide bind i kasett. Mye bilder ser jeg. Prisen var ca 1200 kroner. 

 

 

Medlem Marit Bjerkeng, bosatt i Alta og med røtter i Øverbygd, oversetter bøker fra russisk til norsk.  https://nffo.no/oversettere/20-marit-bjerkeng Hennes kjennskap til Russland gjør at hun nesten daglig også formidler nyheter med sitt blikk fra russiske kilder.  

I lagets pågående arbeid med å registrere og dokumentere historien til krigsfanger I Målselv og Øverbygd har Marit tolket og oversatt fangekort for 7 av de 71 sovjetiske fanger som ble gravlagt på Rustahøgda. Vi er takknemlig for bidraget og gratulerer med ny oversettelse som har fått mange lovord. Kanskje noen som leter etter russisk og ukrainsk litteratur i disse tider…..

Hilsen Oddlaug

 

 

Målselv historielag markerer kulturminnedagene 2022 lørdag 17.september i Odd Fellows lokaler på Fossmoen. Ordfører Bent-Magne Luneng åpner dagen kl.1100.

Kulturminnedagene har drivkraft som motto, og det er frivillighetens samfunnsverdi som markeres gjennom historielagets formidling av lokalhistorien. I år er det «100 åringen» Bardufoss kraftlag A/L ( Bardufoss gamle kraftverk) som skal minnes. Kraftverket ble åpnet i 1922, og fossekraften ble en drivkraft i elektrifiseringen av Målselv, og etter hvert også av stor betydning for hele Troms Fylke. Målselv historielag markerer jubilanten med et historisk tilbakeblikk på drivkreftene og den entusiasme, engasjement og frivillig innsats den tidlige utbyggingen utløste. Historiker Oddvar Svendsen gir oss innblikk i denne utviklingen, i tillegg til at tidsvitner og tidligere ansatte og gjester bidrar med å levendegjøre lokalhistorien.

Ingen Påmeldingsgebyr. Takk til Troms Kraftproduksjon og Statskraft Nord som støtter historielaget økonomisk.

 

Påmelding til Elsa Nymo tlf. 95155485 innen 12. september.

Program.

11.00               Velkommen v/leder

11.15               Åpninng v/ordfører

11.30               Drivkraft og samfunn v/ historiker Oddvar Svendsen

13.00               Lunsj

13.45               Film: En foss blir til drivkraft

14.15               Tidsvitner forteller

!6.00               Avslutning

           

Styret

Møtereferat fra årsmøte 2022, årsmelding og andre papirer finner du her: Referat årsmøte 2022, årsmelding etc.

Etter et par år med umulige forhold for folk å møtes, var det herlig å kunne invitere til årsmøte og temakveld i historielaget igjen. I år var det Major og forfatter Jan-Petter Pettersen som besøkte oss. Han har nettopp gitt ut sin tredje bok, med tittel Narvik 1940. Strategisk mål og politisk symbol.  Krigen slutter aldri å fasinere, antakelig fordi det stadig åpnes nye arkiver og et mer nyansert syn på hendelsene før og under krigen kommer til syne. Pettersen har gravd mest i engelske arkiver i arbeidet med boka og han setter ut fra det hendelsene rundt Narvik 1940 inn i et nyansert verdensbilde der sort og hvitt av og til blir mer grått. Han går også inn i diskusjonen rundt Fleischer, hans rolle i dette og forholdet til konge og regjering. Til slutt fortalte han litt om de forsvunnede kapitulasjonsavtalene da de alierte måtte gi opp landet og noen teorier rundt det som skjedde med dem og de nedgravde arkivene.

07---4G0A5518.jpg 06---4G0A5484.jpg

 

Jan-Petter Pettersen er en veldig god formidler og hans engasjement for dette stoffet smittet over på tilhørerne, 30 i tallet. Hans forsvarsbakgrunn gir også en forståelse av strategiene og hva som lyktes og hva som feilet rundt Narvik 1940, og kombinert med nye analyser av hva som hendte funnet i engelske arkiver er det fasinerende å se hvordan fortellingen om krigen stadig får nye nyanser lagt til.

08 4G0A5522

 

01 Untitled Panorama 1

Årsmøtet i Målselv Historielag ble avholdt i Istindportalen i Blackbox onsdag 23. februar. Det var ingen spesielle saker på dagsorden i år og saksliste, regnskap og valg ble gjennomfør uten noen innvendinger fra de rundt 20 frammøtte medlemmene. Regnskapet viste i år et underskudd, men det var av en mer regnskapsteknisk art siden inntektene til diverse prosjekter var mottatt på tidligere regnskapsår, mens utgiftene kom i 2021. En bekymring styret har er å finne et sted å være, der laget kan ha kontor og arkiv/lager. Man har forsøkt seg på søknad til kommunen, uten å ha fått svar. Høgtun er også et aktuelt sted, men siden det drives på forretningsmessig basis blir det fort for dyrt for økonomien i frivilligheten. Leder Jarle Bakke oppfordret til slutt alle medlemmer som ønsker å hjelpe til med aktiviteter om å melde seg. I dag er det styret som drar det tyngste lasset i forskjellige prosjekter, og de ville sette pris på at flere engasjerte seg i ting de hadde interesse av.

Som vanlig var det kaffe og kaker etter årsmøtet. Referat fra årsmøtet kommer når det er klart.

04 4G0A5471