Arsmotereklame

Årsmøte 2019

Sted:  Midt-Troms Museum

Tid:     Torsdag 28.02.19, klokka 18:00 – 20:00

Saksliste:

Valg av møteleder, referent og to til å underskrive protokoll

1.     Årsmelding

2.     Revidert regnskap

3.     Valg i henhold til § 5 «Årsmøtet velger styre»

4.     Kontingentfastsettelse

5.  Innkomne forslag

            Aktivitetsplan for 2018/2019

            Budsjett for 2018/2019

           

Frist for å levere saker: Onsdag 20.02. Adresse: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Da vi siste år mangler kontingent fra 20 medlemmer minner vi om Vedtektenes § 4 Utmelding av laget skal skje skriftlig.

 

Kaffe og biteti.

Vel møtt!

På vegne av styret, leder Oddlaug Lakseide

Sommeravslutning Dalberg 1200web

Målselv Historielag ønsker alle sine medlemmer og andre historieinteresserte som har fulgt oss gjennom et begivenhetsrikt år et riktig godt nytt år. Historien ligger der som et kjølvann bak oss og viskes gradvis ut og blir til slett hav jo lengre bak i tid vi kommer. Om vi har lært noe i de årene vi har holdt på er det at "manns minne" ikke er så langt at det gjør noe. Jobben historielaget og andre historieinteresserte gjør med å dokumentere både nær og fjern historie er derfor viktig for å ta vare på vår identitet.

Bildet over er fra styrets sommeravslutning. Da var vi invitert til Solveig og Ivar på gården Dalberg i Foslia. Gården blir 100 år i 2019 og vi kombinerte sommeravslutningen med å besøke flere krigsminner i Foslia og området rundt for å få dokumentert og kartfestet disse. Vi hadde med oss Olav Renmælmo, Albert Fosli og Vidkunn Haugli som kjentmenn i området.

Styret håper å se alle historievenner igjen i 2019 på store og små sammenkomster.
Godt Nytt År!

Kalenderforside2019

Målselvkalenderen 2019 skal være ferdig trykket til torsdag 29. november. Vi vil legge den ut på utsalgssteder fortløpende, men på Rundhaugmartna'n kan både medlemmer og andre få tak i kalenderen først. Vi står som vanlig på stand der hele dagen.

Hovedmedlemmer i Målselv Historielag har betalt for en kalender gjennom kontingenten. Er du hovedmedlem og er innom martna'n kan du komme innom boden vår og få din medlemskalender. Vi deler ut/sender pr. post kalenderen til hovedmedlemmer som ikke har anledning til å besøke oss på martna'n.

Forsidebildet er i år tatt av Gunn Schønning Jakobsen.

Molledag2017

Fra åpen dag på mølla i 2017.

Oppdatering 20.09: Programmet er oppdatert! Merk også at vi har forlenget frist for påmelding helt til lørdag. Vi er så langt 25 stykker i bussen, og det er derfor plass til flere. Vi ønsker gjerne flere deltakere på turen så sleng dere med på en trivelig dag.

Målselv Historielag inviterer til en reise i lokal matkultur. Dette skjer søndag 23. september. Det blir guidet busstur med forfatterbesøk, kafferast og middag inkludert i prisen. Ruta blir Moen mølle – Storjord – Leirbekkmoen -  Kjerresnes. Oppmøte ved Kommunehuset kl 1000. Vi regner med å være tilbake ved kommunehuset kl 1730. Pris: Kr 500 (inkl. buss, formiddagskaffe og middag på Vikingheimen). Påmelding på SMS til 91723677 innen lørdag 22. september.

Program2

 

ProgramSeminarNordNorskKrigshistorieBilde2

Tyske soldater blander seg med sivilbefolkningen på Moen i Målselv ca 1943. Bildeeier: Per Einar Lindquister. 

Tid:   Onsdag 26. september 2018, kl. 17.00 – 21.00
Sted: Istindportalen, Målselv
Arr.    Forskningsprosjektet ‘Den andre verdenskrigen i nord’, UiT Norges arktiske universitet, i samarbeid med Målselv historielag

Program:

ProgramSeminarNordNorskKrigshistorie

Foredragsholdere:
 • Tom Kristiansen, professor i historie ved UiT og er leder for det forskningsråd-finansierte krigsprosjektet ‘I en verden av total krig: Norge 1940-1045’. Han skriver på en biografi om Otto Ruge som var kommanderende general under felttoget i 1940 og som oppholdt seg mye i Målselv i siste fase av felttoget.
 • Bjørg Evjen, professor i historie ved UiT og har særlig ansvar for temaet hverdagsliv/sivilsamfunn.
 • Ingunn Elstad, professor i helse og omsorgsfag ved UiT.
 • Ingrid Immonen, tidligere førstelektor i helse og omsorgsfag ved UiT.
 • Hallvard Tjelmeland, professor i moderne historie ved UiT.
 • Stian Bones, professor i moderne historie ved UiT.
 • Fredrik Fagertun, forsker og prosjektleder for forsknings- og bokprosjektet ‘Den andre verdenskrigen i nord’ ved UiT.

Torsdag 27.9.2018
Påfølgende dag vil foredragsholderne fordele seg på skoler og institusjoner i Målselv. I tillegg til foredragsholderne fra onsdag kveld vil her også førsteamanuensis Marianne Nerland
Solheim møte Bardufoss ungdomsskole og Bardufoss videregående skole med foredraget "Sovjetiske krigsfanger i Norge og Målselv under andre verdenskrig".

Vi besøker følgende institusjoner med foredrag, trolig to foredrag på hvert sted:

 • Mellombygd Oppvekstsenter
 • Øverbygd syke- og omsorgssenter. 

Fra Vidkunn Haugli har vi mottatt denne:

JohanRydningenPå årsmøtet i Troms Ungdomsfylking på Dølheim på Jensberg 13. juli 1947 framførte Johan Rydningen et dikt eller et rim under tittelen «Stig på», som skulle illustrere natur, lynne og levnet hos målselvdølen. Det var vel å oppfatte som en prolog. Dette var et større stevne. Jeg var der, men som knapt åtteåring fikk jeg ikke med meg all verden. Jeg husker at Rydningen var der, og jeg  mener å erindre at Hans Eidnes holdt tale. Som man vil se, er rimet framført på dialekt. Rydningen bruker formen Månselv istedenfor Målselv. Mange av de gamle sa det. Det var lettere å bruke n enn l. Språklig er dette en såkalt dissimilasjon. Det var på dette stevnet at kvinnebunaden for Målselv ble vist offentlig for første gang.
 

Søndag 10.juni kommer til å bli en stor dag for Målselv Historielag. Da vil monumentet over Målselvs store operastjerne Aase Nordmo Løvberg bli avduket. To og et halvt års dugnadsarbeid er over, og vi kan rette en stor takk til alle som har bidratt.

Vi gleder oss til det store arrangementet på søndag og ønsker alle velkommen !

 

Aase avduking program 122x71

Plakat Aase Minnekonsert 15 april 2018 1920px

Aase-prosjektet til Målselv Historielag nærmer seg slutten og vi gjør en siste innspurt i arbeidet med å samle inn penger til statuen av operasangerinnen Aase Nordmo Løvberg. En statue, en portrettbyste og en plakett skal avdukes med en minifestival i Målselv 10. juni i år. Erik Bjørkeng, Sigbjørn Solvang og Målselv Historielag arrangerer en konsert i Aases ånd i Målselv kirke 15. april. Inntekten fra konserten går til Aase-prosjektet. Her har bygdas innbyggere og andre muligheten til å være med å sluttføre arbeidet med statuen ved å møte opp på konserten og derved bidra til at prosjektet kommer i mål. Tilbake får dere en flott operakonsert der Ingebjørg Kosmo, Sergej Osadchuk, Kristine Borge, Åsne S. Sandegren, Sigbjørn Solvang og Erik Bjørkeng opptrer. 

Har du ikke mulighet til å møte på konserten kan du fortsatt vippse noen kroner til "Målselv Historielag". Gjør du det får du opp en meny i Vipps der du velger "Aase-prosjektet" og oppgir valgfritt beløp, men aller helst håper vi å se deg på konserten søndag 15. april slik at det blir en festkveld. Dørene åpner klokka 18:00 og vi selger kaffe, smørbrød og kaker før og etter konserten for de som vil sitte og prate litt en søndagskveld. Selve konserten starter klokka 19:00.

Ingebjørg Kosmo

KosmoWeb400px

Fra den fyrige tittelrollen i Bizets Carmen til den forsiktige Suzuki i Puccinis Madama Butterfly, fra barnesanger til Berlinerfilharmonikerne  – Ingebjørg Kosmos spenn er stort. 

Najonaloperaen har hatt gleden av å ha Kosmo som solist siden 1997. Hennes lange og rike historie i ensemblet inkluderer roller som Octavian i Rosenkavaleren, Komponisten i Ariadne auf Naxos, Idamante i Idomeneo, Donna Elvira i Don Giovanni, Dorabella i Così fan tutte, Sylva Varescu i Csardasfyrstinnen, Gudrun Skjeggesdatter i Søderlinds Olav Tryggvason, Charlotte i Werther, Sextus i Julius Cæsar, Eboli i Don Carlo og Ellida i Søderlinds opera Fruen fra havet. Med sin solide erfaring har hun også fylt roller som Marcellina i Figaros bryllup og Bianca i The Rape of Lucretia, i tillegg til Antonias mor i Hoffmanns eventyr, Mor Åse/Gamle Solveig i Peer Gynt og Suzuki i Madama Butterfly.

Kosmo er en ettertraktet konsertsanger og har vært gjestesolist hos prestisjetunge aktører som festspillene i Salzburg og Berliner Philharmoniker. Hennes lyriske mezzo gir stemme til Anitra i innspillingen av Peer Gynt med Bergen Filharmoniske Orkester. I tillegg bidrar hun på The Turtle av Tveitt med Stavanger Symfoniorkester. I 2013 ga hun ut en CD med barnesanger, Mamma synger - Sanger som går i arv, sammen med tre andre sangerkollegaer, og i 2014 kom en ny soloplate ut. 

Sergej Osadchuk

SergejOsadchukWeb400pxOsadchuk er utdannet ved Moskva Musikkonservatorium under Pavel Messner. Etter å ha spilt i Moskva filharmoniske, Moskva radioorkester m.m., har han siden 1992 bodd i Norge og spilt med Tromsø Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester o.a. Han er professor ved musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Han har medvirket på Morten Carlsens Melankoli (2L, 2001) og med Åse Krystad på Jeg vil synge deg mine sange (Euridice, 2005).Ved siden av undervisning omfattende konsertvirksomhet som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Har spilt blant annet med Moskva filharmoniske orkester, Moskva Radioorkester, Jonkjøping symfoniorkester, Kristiansand symfoniorkester, Tromsø symfoniorkester, Oslo Kamerata.  Konserter og masterklasser i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, Italia, Russland. Har utgitt en rekke CD med bl.a. Morten Karlsen (bratsj), M. B. Kjelland (sang) med mer. 

 

Kristine Borge

portrettBorgeWeb400

Kristine har sin tidligere utdannelse fra Musikk-, dans- og dramalinjen ved Rud videregående skole og fra Toneheim Folkehøgskole. Hun studerer for øyeblikket til en bachelorgrad i klassisk sang på 3. året ved Musikkonservatoriet i Tromsø under professorene Anne-Lise Sollied og Carlo Allemano. Kristine er elev av Solveig Kringlebotn, og påbegynner høsten 2018 sine studier ved Operahøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo.
 
Kristine har flere års erfaring som konsertsanger og scenisk utøver, og har blant annet sunget med Oslo Filharmoniske Kor under ledelse av Jukka-Pekka Saraste, sunget rollen Jessie i Bertolt Brecht og Kurt Weills «Mahagonny Songspiel» i regi av Ståle Ytterli under Nordlysfestivalen 2017, og spilte Søster Margareta i Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester sin oppsetning av «The Sound of Music» høsten 2017.
 
Kristine er kandidat i Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters Mentorprogram, og medvirker i et utvalg av deres prosjekter og konserter. Hun sang blant annet da orkesteret tidligere i vinter avholdt den første Arctic Chamber Music Festival på Svalbard.»


Maursundgodset

Simon Bjørklund har sendt oss en artikkel han har skrevet om Maursundgodset. Den ligger i dokumentarkivet og kan leses her Maursundgodset (PDF).

Da er det tiden for å betale kontingent for 2018. Årsmøtet har tidligere vedtatt at kontingenten skal ha to kategorier:

 • Hovedmedlem skal betale kr 300,- og mottar som en del av medlemskapet Målselvkalenderen som utgis i desember samme år som kontingenten betales.
 • Husstandsmedlem bor i samme hus som hovedmedlem og betaler kr 200,-. Husstandsmedlem får ikke kalender som en del av medlemskapet.

Kontingenten betales til kontonummer 4776.16.51788 og merkes med teksten "navn + kontingent 2018".

Det sendes ut kontingentkrav på e-post til medlemmer som har oppgitt dette. Vi har etter beste evne satt opp den enkelte som hovedmedlem eller husstandsmedlem. Skulle noe være feil her så bes du selv korrigere beløpet og underrette historilaget og feilen slik at vi får medlemslista riktig.

NB! Noen medlemmer som bor sammen i en husstand har oppgitt kun en e-post adresse. Da vil man få et krav både på kr. 300 og kr 200,- som to forskjellige e-poster til samme mottaker og så må man fordele kravene mellom seg internt i husstanden.

Nytt av året er at kontingenten også kan betales med Vipps. Velg "Betal" og søk opp "Målselv Historielag". I menyen er det da et valg som heter "Kontingent". Legg inn korrekt beløp avhengig av om du er hovedmedlem eller husstandsmedlem. 

BETALINGSFRIST 25. 03 2018