Søndag 10.juni kommer til å bli en stor dag for Målselv Historielag. Da vil monumentet over Målselvs store operastjerne Aase Nordmo Løvberg bli avduket. To og et halvt års dugnadsarbeid er over, og vi kan rette en stor takk til alle som har bidratt.

Vi gleder oss til det store arrangementet på søndag og ønsker alle velkommen !

 

Aase avduking program 122x71

Plakat Aase Minnekonsert 15 april 2018 1920px

Aase-prosjektet til Målselv Historielag nærmer seg slutten og vi gjør en siste innspurt i arbeidet med å samle inn penger til statuen av operasangerinnen Aase Nordmo Løvberg. En statue, en portrettbyste og en plakett skal avdukes med en minifestival i Målselv 10. juni i år. Erik Bjørkeng, Sigbjørn Solvang og Målselv Historielag arrangerer en konsert i Aases ånd i Målselv kirke 15. april. Inntekten fra konserten går til Aase-prosjektet. Her har bygdas innbyggere og andre muligheten til å være med å sluttføre arbeidet med statuen ved å møte opp på konserten og derved bidra til at prosjektet kommer i mål. Tilbake får dere en flott operakonsert der Ingebjørg Kosmo, Sergej Osadchuk, Kristine Borge, Åsne S. Sandegren, Sigbjørn Solvang og Erik Bjørkeng opptrer. 

Har du ikke mulighet til å møte på konserten kan du fortsatt vippse noen kroner til "Målselv Historielag". Gjør du det får du opp en meny i Vipps der du velger "Aase-prosjektet" og oppgir valgfritt beløp, men aller helst håper vi å se deg på konserten søndag 15. april slik at det blir en festkveld. Dørene åpner klokka 18:00 og vi selger kaffe, smørbrød og kaker før og etter konserten for de som vil sitte og prate litt en søndagskveld. Selve konserten starter klokka 19:00.

Ingebjørg Kosmo

KosmoWeb400px

Fra den fyrige tittelrollen i Bizets Carmen til den forsiktige Suzuki i Puccinis Madama Butterfly, fra barnesanger til Berlinerfilharmonikerne  – Ingebjørg Kosmos spenn er stort. 

Najonaloperaen har hatt gleden av å ha Kosmo som solist siden 1997. Hennes lange og rike historie i ensemblet inkluderer roller som Octavian i Rosenkavaleren, Komponisten i Ariadne auf Naxos, Idamante i Idomeneo, Donna Elvira i Don Giovanni, Dorabella i Così fan tutte, Sylva Varescu i Csardasfyrstinnen, Gudrun Skjeggesdatter i Søderlinds Olav Tryggvason, Charlotte i Werther, Sextus i Julius Cæsar, Eboli i Don Carlo og Ellida i Søderlinds opera Fruen fra havet. Med sin solide erfaring har hun også fylt roller som Marcellina i Figaros bryllup og Bianca i The Rape of Lucretia, i tillegg til Antonias mor i Hoffmanns eventyr, Mor Åse/Gamle Solveig i Peer Gynt og Suzuki i Madama Butterfly.

Kosmo er en ettertraktet konsertsanger og har vært gjestesolist hos prestisjetunge aktører som festspillene i Salzburg og Berliner Philharmoniker. Hennes lyriske mezzo gir stemme til Anitra i innspillingen av Peer Gynt med Bergen Filharmoniske Orkester. I tillegg bidrar hun på The Turtle av Tveitt med Stavanger Symfoniorkester. I 2013 ga hun ut en CD med barnesanger, Mamma synger - Sanger som går i arv, sammen med tre andre sangerkollegaer, og i 2014 kom en ny soloplate ut. 

Sergej Osadchuk

SergejOsadchukWeb400pxOsadchuk er utdannet ved Moskva Musikkonservatorium under Pavel Messner. Etter å ha spilt i Moskva filharmoniske, Moskva radioorkester m.m., har han siden 1992 bodd i Norge og spilt med Tromsø Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester o.a. Han er professor ved musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Han har medvirket på Morten Carlsens Melankoli (2L, 2001) og med Åse Krystad på Jeg vil synge deg mine sange (Euridice, 2005).Ved siden av undervisning omfattende konsertvirksomhet som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Har spilt blant annet med Moskva filharmoniske orkester, Moskva Radioorkester, Jonkjøping symfoniorkester, Kristiansand symfoniorkester, Tromsø symfoniorkester, Oslo Kamerata.  Konserter og masterklasser i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, Italia, Russland. Har utgitt en rekke CD med bl.a. Morten Karlsen (bratsj), M. B. Kjelland (sang) med mer. 

 

Kristine Borge

portrettBorgeWeb400

Kristine har sin tidligere utdannelse fra Musikk-, dans- og dramalinjen ved Rud videregående skole og fra Toneheim Folkehøgskole. Hun studerer for øyeblikket til en bachelorgrad i klassisk sang på 3. året ved Musikkonservatoriet i Tromsø under professorene Anne-Lise Sollied og Carlo Allemano. Kristine er elev av Solveig Kringlebotn, og påbegynner høsten 2018 sine studier ved Operahøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo.
 
Kristine har flere års erfaring som konsertsanger og scenisk utøver, og har blant annet sunget med Oslo Filharmoniske Kor under ledelse av Jukka-Pekka Saraste, sunget rollen Jessie i Bertolt Brecht og Kurt Weills «Mahagonny Songspiel» i regi av Ståle Ytterli under Nordlysfestivalen 2017, og spilte Søster Margareta i Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester sin oppsetning av «The Sound of Music» høsten 2017.
 
Kristine er kandidat i Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters Mentorprogram, og medvirker i et utvalg av deres prosjekter og konserter. Hun sang blant annet da orkesteret tidligere i vinter avholdt den første Arctic Chamber Music Festival på Svalbard.»

Da er det tiden for å betale kontingent for 2018. Årsmøtet har tidligere vedtatt at kontingenten skal ha to kategorier:

  • Hovedmedlem skal betale kr 300,- og mottar som en del av medlemskapet Målselvkalenderen som utgis i desember samme år som kontingenten betales.
  • Husstandsmedlem bor i samme hus som hovedmedlem og betaler kr 200,-. Husstandsmedlem får ikke kalender som en del av medlemskapet.

Kontingenten betales til kontonummer 4776.16.51788 og merkes med teksten "navn + kontingent 2018".

Det sendes ut kontingentkrav på e-post til medlemmer som har oppgitt dette. Vi har etter beste evne satt opp den enkelte som hovedmedlem eller husstandsmedlem. Skulle noe være feil her så bes du selv korrigere beløpet og underrette historilaget og feilen slik at vi får medlemslista riktig.

NB! Noen medlemmer som bor sammen i en husstand har oppgitt kun en e-post adresse. Da vil man få et krav både på kr. 300 og kr 200,- som to forskjellige e-poster til samme mottaker og så må man fordele kravene mellom seg internt i husstanden.

Nytt av året er at kontingenten også kan betales med Vipps. Velg "Betal" og søk opp "Målselv Historielag". I menyen er det da et valg som heter "Kontingent". Legg inn korrekt beløp avhengig av om du er hovedmedlem eller husstandsmedlem. 

BETALINGSFRIST 25. 03 2018 

 

Arsmote2

Årsmøtet samlet i år 15 medlemmer i Blackbox i Istindportalen

Årsmøtet i Målselv Historielag ble avholdt onsdag 14. februar 2018. Det møtte 15 medlemmer på møtet. I år var det bare vanlige årsmøtesaker på programmet og både årsberetning, regnskap, budsjett og valg ble godkjent av årsmøtet uten merknader. Regnskapet var revidert og godkjent uten merknader fra revisorer. Til møteleder ble Frank Någård valgt og Mariann Nesvold var referent. Leder i laget Oddlaug Lakseide leste årsberetningen. 

Det blir som vanlig årsmøte i historielaget nå i februar, nærmere bestemt onsdag 14. februar klokka 17:30 på biblioteket i Istindportalen. Det er vanlige årsmøtesaker på programmet og saker som ønskes meldt inn til årsmøtet må leveres laget innen 6. februar.

Det blir også i år en temakveld i samarbeid med biblioteket etter årsmøtet. Temakvelden starter klokka 19:00 og i år er det Marianne Neerland Soleim som er Førsteamanuensis ved Norges arktiske universitet, Campus Tromsø, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR) som skal fortelle oss om «Sovjetiske krigsfanger i Norge og Målselv 1941-1945 - skjebne, behandling og ofre». Nærmere informasjon om dette kommer snart. Vi håper å se så mange som mulig både på årsmøte og temakveld. Det er lov å delta på årsmøtet uten å være medlem, men da har man ikke stemmerett. Hjertelig velkommen til en historisk aften!

Arsmotereklame

De som har fulgt med en stund vet at Målselv Historielag jobber med Aase prosjektet. Prosjektleder og ildsjel Elsa Nymo står i spissen for et prosjekt som til sommeren skal få reist et monument over bygdas verdenskjente operastjerne Aase Nordmo Løvberg. Mandag 22. januar 2018 var Elsa på besøk i atelieet til kunstneren Merete Sejersted Bødtker for å se på og godkjenne den endelige gipsformen til statuen. Neste trinn er at Aase går til støping i bronse og ferdigstilling for deretter å bli sendt nordover.

Økonomisk holder prosjektet budsjettet så langt og nå gjenstår det å betale det tredje og siste avdraget til kunstneren. Om noen ønsker å bidra til prosjektet så kan man bruke Vipps. Søk opp MÅLSELV HISTORIELAG som betalingsmottaker og velg AASEMONUMENT. Deretter kan man vippse valgfritt beløp. Vi blir glade for alle bidrag nå i prosjektets sluttfase.

AaseKlarForStop1

Kunstner Merete Sejersted Bødtker ved støpeformen til Aase statuen. Foto: Elsa Nymo, 2018.

Vi gjengir her en artikkel som stod i Østlendingen lørdag 2. desember 2017. (Gjengitt med tillatelse). 

Hvorfor kom de og hva møtte dem

av: Simon Bjørklund, Øverbygd den 15. nov. 2017

Historien starter med familien Embret Knutsen Øverby fra gården Engen i Tylldalen 20 km sør for Tynset. Familien kommer til Skoelvdalen tidlig på 1800-tallet og bor den første tiden i jordgammer. De bosetter seg siden, ca 1820, ved Råvatn i Øverbygd og bygger opp gården Øverby. Embret og hans kone, Marit Olsdatter Hokstad har 8 barn. 4 av døtrene blir gift i Bardu. Hans yngste sønn Ole Ingebrigtsen Øverby, (f. 1817), etablerer gården Sverresvold i Rostadalen i 1840 og utvandrer siden til Amerika med hele familien sin den 01.08.1872.
 
Ole IngebrigtsenSverresvold1872
Ole Sverresvold før avreisen fra Norge i 1872

Historielaget har i forbindelse med det arbeidet vi gjør med å dokumentere fangeleirer i Målselv mottatt et brev fra Aud-Marie Høeg Lorentzen. Hun skriver litt om sin mor, Ruth Høeg, som fra 1936 var ekspeditør i kommisjon for Troms Innland Rutebil (TIRB). Ruth gjorde en stor jobb med illegalt å frakte forsyninger inn til fangene på Bardufoss og andre steder. Vedlagt er også et brev fra Carl Fredrik Lühr som organiserte dette arbeidet her i nord. Det morsomme når man arbeider med historie i lokalmiljøet er at man plutselig har biter av historien fortalt fra flere ståsteder. Her på nettsiden vår kan man for eksempel høre Ruth Tollefsen (Ruth post) fortelle om hvordan hun var med å smugle brev til og fra fangene på Bardufoss og vi har hørt Steinar Søderbom fortelle om julefeiring som fange på bardufoss og julematen de fikk servert.

Det er liten tvil om at det var en skjevfordeling av hyllesten for krigsinnsatsen etter krigen. Det var "Gutta på skauen" sør i Norge som gråtkvalt ble hyllet på Filmavisene etter krigens slutt mens krigsinnsatsen her i nord og blant våre sjøfolk ble feid litt under teppet av forskjellige årsaker. Det er heller ikke tvil om at landets kvinner gjorde en stor og farlig innsats under krigen med illegalt arbeid, dette er også underkommunisert i ettertid. Det var ingen spøk om man satt med forsørgeransvar og ble tatt av tyskerne og sendt i fangenskap. Mange tok en stor personlig risiko med dette arbeidet. Ruth Høeg var en av disse kvinnene og her er litt av hennes historie fortalt av Aud-Marie og Carl Fredrik:

Ruth Hoeg 1920

Ruth Høeg slik hun ble tegnet av Hr. Lorang, en av fangene, i 1945.

Salgssteder for Målselvkalenderen 2018. Merk at kalenderen ikke er tilgjengelig på alle disse stedene før over helga, altså vil du finne den i salg fra mandag 4. desember. Vi har bekreftelse på at den allerede er lagt ut på Gullgruva, på Husfliden, på biblioteket i Istindportalen og på kommunehuset.

Det er kommet noen ekstra salgssteder til etter at annonsen ble sendt i trykken, det er: Jokern på Holt , Prix Øverbygd og Målselv bibliotek i Heggelia.

Kalender2018Annonse