Tekst: Oddlaug Lakseide / Tekst om gårdene vi besøkte, i kursiv: Vidkunn Haugli / Forsidebilde fra Løvhaugfjøset

Målselv historielag valgte helga 16. – 17. september til feiring av årets Kulturminnedager. Årets tema Levende kulturarv utfordret oss til å se nærmere på arbeidet som utføres av forvalterne av kulturarven. Sammen med gjester fra Slekt og Data Tromsø, Norges største frivillige organisasjon for alle som er interessert i slekts- og personhistorie, fylte vi lørdagen en leid Bussringbuss for guidet vandring i Målselvdalens levende kulturarv.

4g0a7922 20231022 1975279335En busslast med glade kulturvandrere skal ut på tur. Til venstre, Jarle Bakke, leder i Målselv Historielag 4g0a7923 20231022 1541670102 Dagen startet regnfull, men været bedret seg sterkt utover dagen og det ble perfekt turvær

 

Vår egen lokalhistoriker Vidkunn Haugli formidlet kunnskap om fortidige levekår fra de første rydningsplasser på Rossvoll, via Fagerlidal/Andselv, Brandskognes, Løvhaug/Rundhaug og til Holmen og Kongsvolltunet i Øverbygd.  

Nedre Rossvoll

Denne plassen ble ryddet i 1788 av brødreparet Thomas og Kristen Nilsen fra Jamtlia i Nord-Rana. Det er mulig de kom her allerede i 1787, men rydningsåret har i alle dokumenter vært satt til 1788.

4g0a7932 20231022 1229024706Vi stoppet på Nedre Rossvoll

Fagerlidal

Lasse Olsen og sønn Ole Lassesen kom her i 1789 fra Øyer (Tretten) i Gudbrandsdalen). Første året skal de ha bodd i ei slags gamme i Stubakken ikke langt fra den steinmuren vi stopper ved.

4g0a7982 20231022 1301749570Steinmuren etter storfjøset i Fagerlidal

 

Løvhaug

Her slo Iver Olsen Vestgård fra Storelvdalen seg ned i året 1800. Det samme gjorde Jørgen Kristensen fra Ringebu, men bodde her bare et par år med sine familier. Flere år senere flyttet Ivers sønn Knut tilbake og bygde opp gård på Bakkehaug, som ble nabogården til Løvhaugen.

4g0a8154 20231022 1916382026Løvhaugfjøset

 

«Killingholmen» eller Holmen

Her slo Thomas Thomassen seg ned etter det vi vet, en gang i 1790- årene med kona Elen og resten av familien. Han ble ikke her særlig lenge, men flyttet til Skjellet rett over på fastlandet. Thomas kom fra Muonioniska i Finland og til Norge, men det er sannsynlig at han stammet lenger østfra, Kittilä eller Sodankylä.

4g0a8157 20231022 1503008895Støtte reist på det som i dag er Filmcamp

 

Brandskognes

Der står i dag den best bevarte stua fra de første rydningsårene, og det er mulig at noe av materialene i denne stua stammer fra det første huset Gudbrand Olsen bygde da han slo seg ned på Brandskognes.1793. Dette huset var bygd på egga ovenfor gården, men gården ble litt ut på 1800- tallet flyttet ned der den ligger i dag.

4g0a8047 20231022 1330367219Brandskonesstua

Undervegs fortalte tradisjonshandverker og felespiller i Målselv Spelmannslag Roald Renmælmo om dalens tidligere spelmenn og formidlet slåtter. I Løvhaugen fikk vi høre samspill når vert Lars Erik Løvhaug og Sigrid Fossen, også de utøvende spelfolk i Spelmannslaget stilte opp i lag med Roald. Vidkunn og Roald synligjorde lokal fortellertradisjon i praksis.

Roald Renmælmo spiller i Fagerlidal

Fossmovalsen 2

 

Malselvmat050Takket være mennesker som gir sin kunnskap videre kan gårdagens kultur arves og ivaretas for fremtidige generasjoner. Under mottoet Det beste kulturvernet er å bruke kulturarven vår sørget Målselv kulturkontor i 1995 for å samle inn og utgi en smakebit på dølakost til hverdag og fest. Dette ble til heftet Målselvmat – tradisjoner og oppskrifter.

 

 

 

 

Slik kunne vi servere formiddagskaffe i Fagerlidal med Stor kvitlefse smurt med smør, sukker og Gudbrandsdalsost og Potetkake med smør, sukker og prim. 

4g0a8025 20231022 2051557490Formiddagskaffe i Fagerlidal

Stor kvitlefse

2 kg hvetemel
1 l kulturmelk
1 pk rømme
3 kopper helmelk (1 kopp = 1 ½ dl)
1 kopp sirup
1 kopp sukker
4 ss hjortesalt (strøkne)

Smurning

1 kg smør
½ kg sukker
Raspet ost etter smak

Framgangsmåte

- Ha all melk og rømme i bakebollen
- Varm opp sirup og ha den i melka
- Tilsett melet blandet med hjortesalt og elt inn for hånd
- Del deigen i 24 like store emner som legges under plast, helst kjølig
- Bak ut tynne leiver som stekes raskt på begge sider
- Legges under tykt klede. Skal være myke
- Smøres og pakkes med matpapir mellom hver. Kan fryses

Servert i Fagerlidal under Kulturminnedagsarrangement 16. september 2023

 

Potetkaker

1 kg potet
1 ts salt
50 g smelta smør
1 egg
1 dl H-melk
200 g hvetemel

Fremgangsmåte

- Kok og mal poteten varme med 1 ts salt/kg
Bruk hendene, ikke maskin når du lager deigen!
- Tilsett smelta smør
- Tilsett lettpiska egg blanda med melk
- Elt inn mel. Begynn med halvparten, 100 g, deretter 50 g og steik en prøve. Dess mindre mel, dess mykere potetkake.
- Del i 15 emner som rulles til boller og legges på brett med litt mel over og under
- Kjevl bollene til runde kaker, ca 15 cm i diameter. Rutet kjevle eller trill anbefales. Godt tips er å bake ut fem og steike disse samtidig.
- Stek på godt varm takke og snu ofte med brødspø/bakstefløy/bakestikke. Kakene skal ha lyse blærer på begge sider
- Legges i klede, taksteinslagt, til de er noe avkjølt før de stables
- Smøres med smør og sukker, bare sukker eller smør, sukker og prim/raspet ost
- Kan fryses. Legg matpapir mellom hver slik at du kan ta opp fra fryseren etter behov

Servert i Fagerlidal under Kulturminnedagsarrangement 16. september 2023

 

Middagen i Løvhaugfjøsen bestod av Sodd kokt på oksehaler og byggryn med potet og gulrot fra Tyldum og Målselvnepe og kålrot fra Brandskogsand. Og Flatbrød må det være. Dølan åt flatbrød til alt, også til grøt.

4g0a8131 enhanced nr 20231022 1524041528Oddlaug Lakseide hadde ansvar for maten i Løvhaugfjøset

Sodd med byggryn og Målselvnepe
4 personer

1,5 kg oksehaler/oksekjøtt fra forpart
2,5 l vann
2 dl hele byggryn
200 g gulrot
600 g kålrot
400 g nepe
200 g potet
2 ts timian
1 ts hvite peppercorn
1,5 ss salt

- Legg byggryn i vann kvelden før
- Kok opp vann og ha i oppdelt kjøtt. Skum av.
- Ha i pepperkorn og la trekke 2 – 4 t, så vidt du ser krusninger i vannet, til kjøttet løsner fra beina. Ta opp kjøttet, rens fra beina og skjær i biter
- Ha byggryn i krafta og trekk i 10 min
- Tilsett potet og grønnsaker i biter. Kok opp og skum av
- Ha i timian og salt og trekk til grønnsakene er møre, ca ½ time.
- Smak til med salt og pepper. Server med flatbrød

Servert i Løvhaugfjøset i anledning Kulturminnedagene 16. september 2023

 

Flatbrød

32 store emner eller 40 mindre
2 l godt varm væske (kulturmelk, vanlig melk, vatn, kjøttkraft)
50 g smelta smør/margarin
4 strøkne ss salt
3 kg mel

Tips: Bruk 1 l melk og 1 l vatn. Ved bruk av sur melk sløyf rugmel. Liker du grovt mel, fint mel? Anbefaler å bruke noe bygg- og havre. Det er rikt på næringsstoffer, spesielt jern, smakfullt og dyrkes i Norge!

Framgangsmåte

1. Smelt margarin i kjele

2. Ha deigvæsken i samme kjele – varm opp

3. Tøm væsken i bakebolle.

4. Tilsett salt

5. Ha i 2 kg av det groveste melet og elt sammen. Bruk gjerne maskin

6. Tilsett litt og litt mel til passe deig. Elt godt. Deigen skal ikke henge fast i fingrene…. men heller ikke være for fast. Sveller og kan bli hard å bake ut etter hvert hvis den er for fast. Trill ut pølse og brett endene mot midten – skal ikke sprekke.

7. Del deigen i 5, 10, 20, 40…..like store emner

8. Trill sprekkfrie boller av hvert emne

9. Trykk alle emnene flat, tykkest mot kanten. Legges på stekebrett med kopphåndkle og plast over for å hindre uttørking

10. Ha godt med grov sammalt hvete/byggmel under og over emnet før du starter å kjevle. Kjevle fra midten og ut. Snu leiven ofte. Bruk bakstefløy og godt med mel, gjenta i starten.

11. Underlaget må være fritt for deig. Bruk deigskrape eller stekspade hvis noe henger seg fast.

12. Rull leiven på bakstefløyen og rull den utover takka

13. Flatbrødet skal tørke på takka. Takka på trinn 8 eller 900 W. Kost av mel når leiven er stivnet. Snues når leiven begynner å bli brun

14. Legges under press

15. Kost av takka

Servert i Løvhaugfjøsen under Kulturminnedagsarrangement 16. september 2023

 

I nonsmattida var vi kommet til Kongsvolltunet. Her tok tunets venner imot oss med rømmegrøt, spekemat og flatbrød. Nonsmaten skulle være et litt kraftigere måltid når arbeidsdagen varte fra grytidlig på morgenen til sein kveld….

 4G0A8297-Enhanced-NRRømmegrøt med tilbehør i Erikstua på Kongsvoldtunet

Tunets smed Terje Andreassen hadde fyr i smia, Harry Hillestad fra Midt-Troms museum bød på kunnskap om eldre båttyper og det ble vist rundt i tunets bygninger.

4G0A8277-Enhanced-NRSmia på Kongsvoldtunet var i bruk denne dagen

 4g0a8236 20231022 1874365732De som tok så vel imot oss på Kongsvoldtunet

4g0a8268 enhanced nr 20231022 1871044940Omvisning i byggene på Kongsvoldtunet

Bildekavalkade fra besøket på bygdetunet, til tonene av Målselvdalen framført av Erik Bjørkeng

Søndagen møttes noen av oss til foredrag med profesjonell slektsforsker Liv Marit Haakenstad i Høgtun kulturklynge. Hennes foredrag hadde titlene Fattigfolks Amerika – innvandringen til Indre Troms og Kilder til slektsforbindelser mellom Østerdalen og Indre Troms.

4g0a8069 20231022 1322516772Så fin ble kulturminnedagen i Målselv etter hvert

Laget takker deltakere fra Slekt og Data, lagets medlemmer og andre gjester for godt følge!

Dagen i bilder

  • 4G0A7922
  • 4G0A7923
  • 4G0A7925
  • 4G0A7932
  • 4G0A7935
  • 4G0A7939
  • 4G0A7940
  • 4G0A7946
  • 4G0A7952
  • 4G0A7954
  • 4G0A7956
  • 4G0A7972
  • 4G0A7973
  • 4G0A7976
  • 4G0A7982
  • 4G0A7983
  • 4G0A7999
  • 4G0A8000
  • 4G0A8002
  • 4G0A8025
  • 4G0A8031
  • 4G0A8034
  • 4G0A8038
  • 4G0A8043
  • 4G0A8047
  • 4G0A8065
  • 4G0A8069
  • 4G0A8075
  • 4G0A8095
  • 4G0A8101
  • 4G0A8106
  • 4G0A8107
  • 4G0A8119
  • 4G0A8121
  • 4G0A8127-Enhanced-NR
  • 4G0A8131-Enhanced-NR
  • 4G0A8134-Enhanced-NR
  • 4G0A8145-Enhanced-NR
  • 4G0A8152
  • 4G0A8154
  • 4G0A8157
  • 4G0A8177
  • 4G0A8185
  • 4G0A8188
  • 4G0A8191
  • 4G0A8193
  • 4G0A8194
  • 4G0A8196
  • 4G0A8197
  • 4G0A8202
  • 4G0A8206
  • 4G0A8209
  • 4G0A8210
  • 4G0A8215
  • 4G0A8217
  • 4G0A8220
  • 4G0A8224
  • 4G0A8232
  • 4G0A8236
  • 4G0A8238
  • 4G0A8242
  • 4G0A8251
  • 4G0A8256
  • 4G0A8258
  • 4G0A8260
  • 4G0A8261
  • 4G0A8263
  • 4G0A8268-Enhanced-NR
  • 4G0A8270
  • 4G0A8277-Enhanced-NR
  • 4G0A8285-Enhanced-NR
  • 4G0A8289-Enhanced-NR
  • 4G0A8294-Enhanced-NR
  • 4G0A8297-Enhanced-NR
  • 4G0A8300-Enhanced-NR
  • 4G0A8305
  • 4G0A8312
  • 4G0A8316
  • 4G0A8317