Utskrift

Lørdag 22. november 1986 ble det første åpne møtet i nystartede Målselv Historielag gjennomført. Laget var som kjent etablert 10. februar 1986. Temaet var krigen i Målselv og det kom ca 110 tilhørere. Møtet ble holdt på Rundhaug Gjestegård som den gang het Rundhaug Hotell. Vidkunn Haugli var møteleder og det ble gjort ca. 3 timer med lydopptak fra møtet. Bildet under har jeg fått låne fra Vidkunn og det er tatt av Nye-Troms. Lydopptakene har vi fått fra Tor Lyngås og Erik Myre. Vi vil i tiden framover legge ut disse lydopptakene.

Paneldeltakere Krigen Stormote 1986 1200dpi

På bildet over ser vi fra venstre: Magnus Berg, Arne Høeg, Ruth Tollefsen, Egilda(Gilda) Møkleby, Torbjørn Kvammen, Erling Skogstad og i bordenden Ludvig Aarhaug. Vidkunn som ledet panelet satt i den tomme stolen midt i bildet.

Vidkunn har romstert litt i sine notater og kan dele følgende med oss om møtet:

Dagen før hadde jeg hentet Harry Westerheim på flyplassen på Bardufoss og kjørt han til hotellet, der han etablerte seg. Vi startet med Westerheims en og en halv times foredrag om krigen lokalt (felttoget m.m.). Deretter spilte Johan Nymo fele sammen med fire stk av den yngre garde. Så var det kaffe. Neste sekvens begynte med at Arne Lyngås leste to fine dikt. Deretter dannet vi panel, som jeg ledet. På bildet ser vi fra venstre: Magnus Berg, Arne Høeg, Ruth Tollefsen, Egilda Møkleby, Torbjørn Kvammen, Erling Skogstad og i bordenden Ludvig Aarhaug. Etter panelet serverte vi vassgrøt - til stort behag faktisk -. Totalt holdt vi på i fem og en halv time. Dagen etter hentet jeg Westerheim på hotellet og kjørte han til Andselv, der han ble hentet av bil fra Sørreisa, der han skulle besøke familie. 

Om panelet:

Første lydfil er del 1 av Harry Westerheim sitt foredrag på ca. 1,5 timer. Dette er de første 20 minuttene og det tar oss fram til 9. april 1945. At Westerheim starter med en liten anekdote fra 1959 skyldes at han da nærmest ble lyst i bann i Målselv da han som journalist i NRK radio gjorde noen intervjuer på et samfunnshus av ungdommer som satt med lerke på innerlomma og forlystet seg med noe ekstra i koppen. Dette ble det stort oppstyr av må vite. Sånt noe ville ikke sindige døler ha ut på riksnettet!

 

Vidkunn har tilføyet noen kommentarer til første del av Westerheim sitt foredrag:

Harry WesterheimSom vi hører i opptaket, kommer Westerheim i starten av foredraget inn på sitt besøk i Moen samfunnshus i 1959. Dette besøket fant sted lørdag 7. februar i 1959. Vi hadde russerevy der. Torbjørn Stien fra Brøstadbotn og jeg var konferansierer. Så var det dans etterpå. Stinn brakke, ca 600 til stede, og vi (Botnrussen) satt igjen med 3600 kr brutto). Jeg husker godt at Westerheim for rundt ved bordene i restauranten og intervjuet. Dette kom på radioen, og som han er inne på, ble det full oppstandelse her i bygda. Man skulle ha seg frabedt å bli uthengt. Foreldre i sør ringte nordover og var engstelige for sine sønner i militæret. Hva slags syndens pøl var det de var kommet til? Når man hører radioprogrammer i dag, må man uvilkårlig måtte innrømme at Westerheim var langt forut for sin tid. Når det gjelder Bardufoss som flyplass, så ble første spadestikket der tatt 8. april 1935, bar få dager etter at det ved kgl. res. var bevilget 20000 kr til opparbeidelse. Westerheim nevner 1936/37 her. Når det gjelder hendelsen i Fagerfjellet, så var det om kvelden mandag 5. februar 1934 at "det mystiske fly" hadde måttet nødlande i Fagerfjellet i følge observatører.

Bildet over er av Westerheim, eller Westrheim som han kanskje egentlig heter. Nå følger del 2 og 3 av Westerheim sitt foredrag. Del 2 er på 42 minutter og del 3 på 29 minutter. Merk at det etter applausen på del 3 er en dame som stiller et spørsmål som Westerheim svarer på: