Utskrift

Del 1 av lydopptakene fra møtet kan du lese om og høre her: Del 1 av lydopptak fra møtet.
Del 2 av lydopptakene fra møtet kan du lese om og høre her: Del 2 av lydopptak fra møtet.
Del 3 av lydopptakene fra møtet kan du lese om og høre her: Del 3 av lydopptak fra møtet.
Del 4 av lydopptakene fra møtet kan du lese om og høre her: Del 4 av lydopptak fra møtet.

Da er tiden kommet for å avrunde med de siste lydopptakene fra møtet 11. november 1986 på Rundhaug Hotell. Bildet under er fra en oppstilling i "Det hvite helvete" som var oppnavnet på fangeleiren tyskerne hadde på Bardufoss for norske politiske fanger. Dette fordi en av fortellingene under er fra Ruth Tollefsen og beskriver smugling av brev inn til disse fangene og også Magnus Berg kommer inn på fangeleirene på Bardufoss i sin fortelling om flystasjonen. Bare så det er sagt så var det flere fangeleire på Bardufoss og mange i Målselv, men denne var den eneste for norske fanger. Etter krigen ble det holdt tyske fanger der. Det passer også å nevne her at neste prosjekt vi skal legge ut er bilder og et lengre intervju med en som satt i denne fangeleiren.

DetHviteHelvete

 

Ruth Tollefsen. Arbeid under krigsmånedene i 1940 først for Kyllingmark der hun kokte mat for de på flystasjonen, blant annet for Magnus Berg. Deretter kokte hun for distrikskommandoen på Moen fra april til juni. Så ble hun etter hvert kalt inn av tyskerne og måtte koke for dem og deretter ble hun ansatt som poståpner på Andselv i 1942 der hun blant annet var med på å smugle inn brev til den norske fangeleiren.

{videobox}8zTL2NXaxNI{/videobox}

Magnus Berg. Snakker om forholdene på Bardufoss ved krigsutbruddet og blant annet om flyskolen på Takvannet. Han var flysoldat fra 1939.

{videobox}eziFIixOPI8{/videobox}

Erling Skogstad. Han var med i grensetrafikken som los og forteller om dette og om rutene de brukte.

{videobox}d-84y-N2qj4{/videobox}

Arne Høeg. Han var med i kampene på Gratangsfjellet og snakker her om en spesiell episode der det faktisk ble blåst hornsignal med ordre om framrykning. NK i mitraljøsetropp.

{videobox}O0EPNOiFNSo{/videobox}

Ludvig Aarhaug. Han forteller her om en tragisk episode der en 3-åring mistet live under flukt til Sverige. Han drev med illegalt arbeid under krigen og han var også med i kampene i 1940.

{videobox}sLnAvxU-b8I{/videobox}